top of page
Търсене
  • MGrieL

"Какво се крие зад вратата ти, какво се крие зад вратата ми"- психология в полза на HR


Няколко практични съвета от света на психологията, в помощ на всеки HR във високите нива и работата му със специалисти. (част 1)

В работата си с хора, независимо в кое направление от HR клъстъра, ние сме проводници и генератори на няколко неизменни психологични процеса. Разбира се най-силно те се усещат и могат да повлияят на кадрите по подбор на персонал. В каква посока - зависи изцяло от степента ни на осъзнаване и разбиране.

Първо, важно е да отбележа, че макар практиката да е свързана с "водене" по jobs description, работодателите винаги са склонни да направят компромис, а работника е в състояние на компенсация понякога за много кратко време. Ето защо е важно да имаме предвид следните неща:

1. Аперцептивност на ума.

- Това е умението да интерпретираме всеки външен стимул през собствената си опитност и заложени/утвърдени вътрешни модели.

🔔 В полза на работата ни 🔔 :

а) Създаване на клъстър от въпроси с три контролни на важните за нас теми - така по различен начин зададен въпрос от едно направление (не с едно значение) ние ще обхванем различните възможни аспекти на възприемане, за да оценим степента на познание и репрезентиране на знанието;

б) Личен контакт под формата на среща или разговор по телефон/платформа. - Всички ние реагираме на средата и обкъжението ни. Някои са много адаптивни и влизат лесно в "общият дух", други реагират през различни защитни механизми. Тук за нас е важно да установим разликата и да намерим правилният подход, за да предразположим кандидата да говори с нас в пълният си капацитет без да разрушаваме границите му. Те са там, за да съхранят него, не да попречат на полезността, която може да донесе на работодателя си.

в) Контрол и оценка на своето поведение, възприятие и позиция. - Важно е да се стараем да сме наясно с границата между себе си и нуждите на работодателя. Ние трябва с една трета от себе си да влезем в неговата кожа, за да можем да реагираме на стимулите от кандидата така, както би ги възприел работодателя. Това е важно да остане обект само на наше наблюдение, не достояние на работника или изменящо атмосферата на интервюто. Важно е да наблюдаваме физиологичните си реакции, които са компас за източника на нашата възприемчивост. Добре е да анализираме източника на решенията си.

Следва продължение...

17 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page