top of page
  • MGrieL

Натурална парфюмерия - луск, който скоро може да изгубим



Натуралната парфюмерия е лукс, защото за производството на натуралните етерични масла се използва огромно количество природни ресурси, които оставят отпечатък в природата. Това е така на всяко ниво - от отглеждането на растенията до крайният продукт в стъклената парфюмерийна бутилка. Оценяваме ли златото, което държим в ръцете си?


Натуралните аромати са сложни формули, които съдържат ароматни суровини, произлизащи от природата и се извличат чрез различни техники.

Това са дървета, сурови плодове, животински екстракти, билки, листа, семена, корени и различни дървета.

Тези вещества варират от етерични масла и ботанически екстракти до изолати, смоли, дестилати и летливи концентрати.


Какво всъщност са естествените аромати?

Естествените аромати са несравнимо красиви, но са непостоянни по характер. Някои издържат по-дълго върху кожата и са по-наситени от други.

Пресъздаването на едни и същи естествени аромати не е лесна задача, дори ако ароматите са извлечени от едни и същи източници.

Качеството на етеричните масла е това, което в крайна сметка повлиява на въздействието на естествения аромат, тъй като само те определят дълготрайността на аромата.

Естественият аромат може да издържи само няколко часа върху кожата, но когато се нанасят върху косата или дрехите сутрин, могат да издържат поне до вечерта. Нашите парфюмни композиции достигат завидни резултати, като най-възхитителен резултат бележи Poetry с аромат на Липа (масло българско производство).


Комплимент е за един парфюм да бъде наречен натурален, но в някои случаи това може да бъде и главоболие за производителите, въпреки множеството си качества.


Това не е по-ясно илюстрирано от рецептата за един от най-емблематичните естествени аромати в света, а именно Chanel № 5.


В момента той е в процес на преразглеждане, тъй като някои от дървесните нотки, които се извличат от естествени мъхове, сега са законово ограничени от Европейския съюз на основание, че съдържат потенциално опасни алергени например.


Натуралната парфюмерия и земята.

За жалост планетата е пострадала значително от технологиите за отглеждане и извличане на натурални етерични масла до момента. Освен изтощаващите земеделски практики, някои от източниците на аромати не са култивирани, а се използват съществуващи ресурси. Методите за набавяне на масло от индийско сандалово дърво например, са причинили сериозно обезлесяване. Представете си какво се случва ако само сечем дървета, без да засадим нови!


От друга страна жестокостта към животните няма граници при извличането на ценни суровини. Странични животински продукти, като китова амбра и мускус от жлезите на мускусните елени, са забранени тъй като извличането им води до смъртта на животното.

Ванилия, сандалово дърво и пачули също са много близо до ограничението поради тяхната заплаха за вечнозелените дървета и горите по света.

В случая на сандалово дърво например, маслото се извлича от дървета на възраст от 30 до 60 години.


Разбира се тук е и особеното в парфюмите на MGrieL fashion - ние използваме химически аналог на съставките с животински произход.

За щастие процентовото им съдържание е незначително и не определящо за чистотата на парфюмите ни.

Още една стратегия за целесъобразност на марката е използването на масла от местни производства, което оптимизира вредите, спомага качеството и допринася затварянето на икономическият кръг за страната ни.


Ние сме запознати със земеделските практики на производителите в страната, както и техните проблеми и тревоги, затова сме благодарни за възможността да пазаруваме суровини с минимален отпечатък на вредност.








21 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page